
Mai jos sunt scrise îndemnări la lectură, din partea unor persoane importante din lumea baschetului și din cea academică!
Cele două personaje care susțin parcursul narativ între monolog și dialog, manieră care catalizează interesul pentru parcurgerea textului, sunt cele două „fețe” ale succesului în sport: dorința de a accede la un domeniu al rigurozității și pasiunii, sportul, și experiența performerului care știe să transmită unei noi generații modul de gestionare a comportamentului emoțional și a planului de pregătire sportivă. Așezarea „în oglindă” permite lectorului să constate fazele ce trebuie parcurse pentru atingerea obiectivelor. Cheia artei comunicării este transmiterea mesajului că părerea cuiva contează. Sebastian Ionescu știe să inoculeze treptat această convingere și cu arta pedagogică ușor identificabilă, dar camuflată de maniera memorialistică, propune un adevărat manual pentru un viitor sportiv și pentru familiile acestora. Creativitatea de care dă dovadă „Basti” pe terenul de baschet este transpusă cu măiestrie în acest volum. Artur, sportivul de performanță, dovedește performanța în arta comunicării eficiente. Ca o „acoladă pedagogică”, volumul țintește acest univers interior al căutărilor drumului spre performanță.
Cursivitatea discursului, punctarea elementelor esențiale de îndrumare a unui sportiv, maniera subiectivă de transmitere a mesajului pentru persuadarea interlocutorului sunt coordonatele principale ale volumului sugestiv intitulat „Ca sportivii”, o expresie ce trimite tot la registrul afectiv al comunicării eficiente.
În același mod de transmitere a mesajului, autorul se dovedește un fin psiholog ce apelează la imagini plastice pentru persuadare. Volumul Ca sportivii provoacă introspecția celui ce dorește să performeze în sport, în baschet în acest caz.
„Dragă jurnalule”, formula adresabilității emoțional-subiective, și „Cu dragoste, Basti” (autorul volumului) sunt cele două repere ale dialogului din sfera memorialisticii, care încadrează un veritabil ghid de pregătire a sportivului pentru atingerea performanței.
Volumul de debut al lui Sebastian Ionescu este o reală provocare la lectură și la introspecția psihologică necesară pentru autocunoaștere, autocomunicare și performare în sport. Este un mod captivant de a transmite cel mai important mesaj pentru un viitor sportiv: respectul de sine pentru a se bucura de recunoașterea imaginii publice și pentru a admira „culorile curcubeului”. Iar finalul volumului este la fel de provocator.
Vă lăsăm bucuria descoperirii acestui final deschis!
Prof. Univ. Dr. Germina Cosma, Facultatea de Educație Fizică și Sport Craiova
•
O carte interesantă care aduce modul de viaţă al unui sportiv în faţa cititorului. Aduce la înaintare multe lucruri, poate neştiute de lumea care nu face parte dintr-o comunitate sportivă. O carte pe care am citit-o cu plăcere, pe care o recomand atât celor ce nu fac sport, cât şi sportivilor.
Modul în care Sebastian a acordat atenţie fiecărei părţi ale unui sportiv, de la dietă, la aspectul mental, la sacrificiile necesare pentru a practica sport, face această carte să fie foarte informativă!
Vlad Moldoveanu, jucător profesionist de baschet
•
Scrisă într-un stil simplu, acaparator, fără alambicări și ocolișuri inutile, „Ca sportivii” este o carte care „te prinde” și te pune ușor în pielea eroului. De la prima frază, ești pur și simplu acolo, în mijlocul lucrurilor. Tu ești puștiul / puștoaica cu probleme de adaptare și stimă de sine nerezolvate, care preferă să se închidă în propria cochilie și să trăiască acut „drama propriei vieți”, decât să iasă la lumină și să fie, pur și simplu. Colegii râd de tine, profesorii doar critică, părinții nu te văd prin atâtea probleme ale lor. Un jurnal… pare a fi o soluție… dar de unde motivație?! Așa că, ce minunat ar fi să avem cu toții un văr Artur, care să ne ghideze prin meandrele devenirii!
Deși subiectul este „sportul”, acesta este doar un motiv pentru a fi prezentate informații utile despre responsabilitate și autoresponsabilizare, dezvoltare personală, despre sănătate, autodisciplină, alimentație corespun- zătoare, încredere în sine, stimă de sine, comunicare, socializare, prietenie, rezolvare de probleme… este, cu alte cuvinte, o carte despre viață, dar nu în maniera riguroasă a unui profesionist cu diplome și consultații la cabinet, ci într-omanieră facilă,prietenoasă,accesibilă,amuzantă,empatică.Cașicândai discuta cu prietenul / prietena pe terenul de sport când întârzie proful / profa.
Am citit cartea dintr-o răsuflare, deși, mărturisesc, după titlu, mă așteptam să am nevoie de muuultă răbdare. M-a captivat din prima și aș recomanda-o fiecărui copil, și de ce nu, fiecărui părinte care este interesat să arunce o privire „în spatele cortinei”, dincolo de aparențele pe care ni le prezintă copiii noștri, chiar în adâncul gândurilor și trăirilor lor, pe care nu știu sau nu pot să ni le mărturisească.
Gestul final al autorului de a da posibilitatea fiecăruia de a deveni parte a acestei experiențe, dincolo de rândurile cărții, mi se pare magistral, motiv pentru care nu pot să spun decât: „Jos pălăria, Basti!”
Cristina Catană Bucă, co-fondator Şcoala Româno-Britanică
•
În fiecare Artur a existat un Patric.
De multe ori sportul este încadrat greşit, ca fiind doar o altă activitate de umplere a timpului, o pasiune trecătoare până la momentul la care ar trebui să „laşi prostiile şi să te apuci de şcoală”. Pe de altă parte, mulţi văd în sport o alegere de carieră, pedalând frenetic către înalta performanţă şi uită în proces setul de atribute şi valori pe care acesta îl clădeşte sau îl consolidează în dezvoltarea fiecărei fetiţe sau fiecărui baieţel, fie ei scunzi, înalţi, slabi sau plinuţi, cu sau fără ochelari, vorbăreţi sau timizi.
În această poveste, Sebastian reuşeşte să surprindă etape importante din evoluţia şi dezvoltarea personajului principal, împletind perfect momentele de nesiguranţă, caracteristică vârstei, cu beneficiile și lecţiile pe care sportul ţi le poate oferi.
Sunt sigur că în orice copil stă pitit un sportiv gata să iasă la suprafaţă. „Ca Sportivii” le oferă încrederea necesară.
Virgil Stănescu, fost baschetbalist / actual preşedinte „Sports Hub”
•
O carte care aduce în prim-plan situaţii problematice, dar, şi mai important, oferă soluţiile.
Este mâna de care ai nevoie să te ridice, atunci când realizezi că TU eşti cel care contează.
Aşa că… citeşte… conştientizează… aplică… şi, precum Patric, acordă-ţi răbdare, înţelegere, încredere şi, mai ales, iubire.
Alina Cristuinea, Director Şcoala Gimnazială „Terraveda” Craiova
•
„Ca sportivii” este o carte pe înţelesul tuturor, un bun ghid de introducere pentru cei ce se intersectează cu lumea sportului – în cazul de față, baschet.
Întâmplarea face ca acţiunea din carte să aibă loc în perioada clasei a cincea, a personajului principal. Exact atunci când şi eu mi-am propus să încep activitatea cu mingea la coş.
Sincer, dacă volumul ar fi fost scos pe piaţă în acea perioadă, mi-ar fi luminat un pic drumul de început în sport şi viitoarele provocări şi obstacole care inevitabil apar în povestea de viaţă a fiecăruia dintre noi. Vreau să adaug, pentru viitorii cititori, că este ferm recomandat să facem şcoala şi sportul în paralel, oricât de greu ni s-ar părea. Soluţiile vor exista, trebuie să le căutăm, să întrebăm şi să găsim răspunsuri, în fiecare moment.
Şi, înainte de toate, a fi capabili să filtrăm informaţia primită, indiferent de unde, prin filtrul propriu, este esenţial pentru a avea succes.
Emanuel Căţe, jucător profesionist de baschet
•
Personajul principal e un copil de zece ani, la care, însă, ne putem raporta cu toţii, indiferent de vârstă.
Această carte este exact ce mi-a trebuit într-un moment în care mă simţeam secată şi indiferentă. Momentul în care simţi că lucrurile îţi scapă de sub control, nu este unul plăcut. Această carte îţi dă toate „uneltele” să te pui din nou pe picioare şi să fii cea mai bună versiune a ta.
Recomand lectura, din tot sufletul, oricărui om care trece printr-o perioadă în care este pur şi simplu depăşit de situaţiile de zi cu zi.
Tudoran Emma Nicole, elevă Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” Craiova