–Inspirație în lanț–

„Pune mâna şi scrie(…)”
„Dă-i foale” – Subcarpaţi.
„Fii cartea, cititorul şi-autorul, frăţioare!”
Toată stima, cititorule!
Mă întorc pe acest mijloc de comunicare din dorința de a face cunoscută una din sursele mele de inspirație, care mi-a oferit încredere sa scriu cartea „Ca Sportivii”.
E vorba despre cum au reușit versurile lui Bean Mc și Motanu – împreună cu toată gașca Subcarpați – să mă îndemne să scriu o carte de dezvoltare personală pentru copii…puțin ciudat, nu? Ce treabă are folclorul underground cu un baschetbalist ce a scris despre mentalitatea sportivilor de performanță…?
Pentru cine nu știe, Subcarpați e o trupă ce a rescris o parte din istoria muzicală, făcând artă din combinarea hip-hopului cu folclorul românesc. Au plecat de la hustle-ul de dormitor, până au ajuns sa performeze pe scene gigantice, având un band variat, ce cântă la diverse instrumente de suflat, de percuție, cu clape și cu coarde – combinate cu elemente hip-hop (beaturi, DJ scratches, sintetizatoare) – și cel mai important, cu diverse voci și ansambluri etnofolclorice. Toate astea adunate, ridică magia folclorului underground mai sus decât așteptările oricărui ascultător.









*Din totdeauna am fost genul de sportiv care se antrenează ca nebunul și folosește asta ca terapie. Tot timpul muzica mă inspiră și joacă un rol important în motivația personală. Atunci când am îndrăznit să scriu cartea – ca într-un proces de alchimie, am luat toate experiențele (pozitive și negative – mentale și fizice) și le-am topit între coperțile alea galbene. Am avut o poftă uriașă să transmit pozitivitate și să ajut copiii să facă un pas lung peste toate traumele conștiinței colective. Adică să vadă, negru pe alb, niște modalități de a folosi meditația, antrenamentele fizice și în general conștientizarea, să crească ambițioși, pozitivi și puternici (din nou zic, fizic și mental) – să aibă ca atu o mentalitate ce aduce pace interioară, combinată cu forță și sete de dezvoltare.
Zic mulțumesc Subcarpați, pentru că au făcut piesa „Dă-i foale” și mai ales pentru ca au filmat liveul extins și l-au urcat pe YouTube. Am vizionat și ascultat videoul ăla de o gramadă de ori și de fiecare dată mi se face pielea de găină – am înțeles mesajul și am vrut, ca un discipol în fața unui mentor demn de urmat, să „pun mâna să scriu” (cum zice versul din piesă).
Eu în continuare o să explic cum vibrația din difuzoare (atunci când am simțit-o pe piele, și m-a făcut sa dau din cap cu o mutră „stinky face”) m-a ambiționat să apăs butoanele tastaturii, cu încredere nemărginită. Am perceput versurile în mod subiectiv și am simțit ca mi se adresează direct. Cred că ideile pe care mi le-a transmis piesa, au rămas în subconștient și s-au activat atunci când am început să scriu cartea Ca Sportivii.
Dă-mi voie să îți zic what I mean by that…De la primele secunde, muzica lor m-a ademenit cu un vibe super mișto. Ajungi să fii hyped înainte să înceapă prima strofă; Ascultă piesa, și după, citește ce am de zis – sau invers. Cum preferi tu.
SUBCARPAŢI – DĂ-I FOALE (sesiune live)

„Pune mâna şi scrie Când în jurul tău e numai furie Scrie sentimentul, scrie senzaţia Fii tu poetul, salvează naţia(...)"
Eu am înțeles ce mi-a transmis Bean aici…cred că e nevoie de curaj să încerci să „salvezi” următoarele generații de la a trece prin nămolul și dramele pe care le oferă societatea. (Prin scris) Am încercat să le inspir celor mici că, e foarte important CUM te comporți în fața situațiilor prin care treci și CE unelte ai putea să folosești pentru a-ți cunoaște, iubi și conduce sinele către liniște și împlinire. Am încercat să scriu „sentimentul”, să transmit „senzația”.
Pe drumul nostru către excelență, reacționând inteligent la factorii externi, putem atinge performanțe mărețe!

„Pune mâna şi cântă, mare cadou, Păcat că nu simţi ce simt şi eu Pune mâna, creează Atât avem la îndemână, conectează Ideea ta poate vindeca, salvează(...)"
E clar că în primul vers din a doua strofă se referă la muzică – fiind cea prin care se exprimă excelent de zeci de ani – insă, pentru mine, un „mare cadou” înseamnă taina baschetului – cea care m-a ajutat să fiu cine sunt și m-a pus în poziția de a „crea” (de a scrie o carte pentru copii) și având acest atu „la îndemână”, am înțeles ca trebuie să „conectez” punctele (ca într-un traseu dintr-o hartă metaforică) – tocmai pentru că „ideea mea poate vindeca”, poate „salva” un potențial cititor.

„Pune mâna şi luptă, antrenamente Stai focusat, Ai de câstigat un campionat Stai focusată şi-o să duci totul la rangul de artă Pune mana, visează, de dimineaţă Stai focusat, că ai de câstigat o viaţă Stai focusată Și-o să duci totul la rangul de artă"
…Aici mă îndeamnă direct să ignor distragerile, să fiu concentrat, să muncesc, pentru că doar așa voi putea să îmi ating destinul! (zice „ai de câștigat”, clar! Nicidecum, poate câștigi…). Puterea de a face „artă” din propriul parcurs/ din propriul skill, ține de „visat” de la prima oră, zi de zi! (*visat -la fel cum se folosește <vizualizarea> în tainele meditației! Nicidecum, visat cu ochii deschiși, cum e expresia ce se folosește în mod peiorativ).
Încă odată zic, am luat versurile în mod subiectiv. De-asta am înțeles că trebuie să scriu o carte pentru copii – poate pentru că ei au înainte toată „viața” și intenția a fost ca această carte să îi ajute să „câștige”!
Dacă ai ascultat piesa de care vorbesc, sper că ai avut răbdare să-l asculți pe Motanu (12:19) – mai oferă-mi câteva minute să definesc exact cum am simțit aceste vorbe ca pe un îndemn către a scrie.

„Auzi frăţioru', dedică-te! Schimbă decorul, implică-te Alungă-ţi norul, ridică-te Am un secret ca să-ţi traiesţi la maxim clipe Respiră şi gândeşte limpede, Nu totul pornește din intelect Până şi în inima ai strigăte(...) (...)Fie că vrei să scrii sau pictezi ziduri, Fii true cu tine zi de zi Cu bun simţ şi umil Si arta ta va înflori ca şi un trandafir Cine nu te inţelege se va alege cu spini Cine ştie s-aprecieze O va respecte privind Tot ce-ţi ramâne e să semeni Anotimp de anotimp(...)"
Lungă strofă, dar așa e când scuipi foc pe beat… Imediat ce mi se adresează prietenos, mă și îndeamnă să mă dezvolt în ceea ce fac. Și poate…ce voi „semăna” eu, vor culege alții – dacă vor folosi taina „aprecierii” în acest sens.
Scriu mai jos versurile rămase – citește-le, iar atunci când ajungi la „Fii cartea, cititorul şi-autorul, frăţioare!” – înțelege-mă de ce impulsul pe care l-am simțit când m-am hotărât să scriu (cartea), s-a transformat într-un obiectiv.
„Fii echilibrat şi stai focusat
Pune pasiune
Ascultă-ți inima, nu te limita
Ai o misiune
Ritmu-i minimal da' tu eşti vital
C-ai o viziune
Stilu-i natural dacă se simte că vine din suflet!
E antrenament, tre' să tragi tare Determinare, redare d-idei şi-o cale Mesaje pure şi clare împărţite din alergare Mişcare-n formele sale fenomenale Modu' cum, cum Omu' creează o stare ce formează omu' care Repară erori fatale şi vrea numa' vindecare, Nu tipare banale, canalii, paravane, parale. Fii cartea, cititorul şi-autorul, frăţioare!
Timpul nu poate opri iubirea,
Ritmul ne bate-n inimi ziua
Rătăcesc, asta mi-e firea
Mai bine decat să mor zilnic
Doar de rămâi cu amintirea
C-ai ajuns să fii sclipirea
Ce-aprinde-n alţii omenia,
Să fii multumiţ!"

Îți mulțumesc că ai avut răbdare să citești ce am avut de zis! Am scris articolul ăsta, pentru ca m-am simțit motivat și am vrut să împărtășesc din vibe! Sper să-ți fi plăcut subiectul atins și să arunci un ochi și la cartea Ca Sportivii. Pace!
Respect pentru Subcarpați! Mă bucur că muzica voastră a avut acest impact pozitiv asupra mea – Și că am luat parte la acest lanț de inspirație! Sănătate!

Well done!!!
Proud!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Well done!
Proud!
ApreciazăApreciază
!!
ApreciazăApreciază